Proiectul „Îmi salvez planeta, merg cu bicicleta”

Ne bucurăm să ne numărăm printre câștigătorii proiectelor finanțate prin „Fondul Ro Bike Valley” cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Timișoara și susținute de Decathlon România.

Robike - Fundatia Comunitara Timisoara - Decathlon Romania

Scopul proiectului este promovarea în rândul copiilor și părinților Școlii Primare ”Primii Pași” din Timișoara: importanța ? mersului pe bicicletă, contribuția la păstrarea unui mediu nepoluat, cunoașterea și respectarea regulilor de circulație ? pentru biciclete în vederea evitării accidentelor în trafic.

Activități din cadrul proiectului

Am pregătit o serie de ? activități distractive și educative, pe o perioadă de câteva luni, până la finalul lunii Iulie. Iată care au fost activitățile de care s-au bucurat copii de la Școala Primară „Primii Pași” până acum: 

Leuțul Roby

Activitatea #1
Aventura în cadrul proiectului „Îmi salvez planeta, merg cu bicicleta” a început! Copiii au făcut cunoștință cu Leuțul ROBY, mascota proiectului, care ne va însoți pe tot parcursul aventurii.

Sănătatea mersului pe bicicletă

Activitatea #2
Alături de Leuțul Roby, copiii au avut in mijlocul lor pe doamna asistentă medicală, Ramonica Frent, care le-a povestit într-un mod interactiv si creativ despre beneficiile pe care mersul pe bicicletă le aduce organismului nostru.

Regulile de circulație

Activitatea #3
copiii au avut în mijlocul lor doi reprezentanți ai Poliției Municipiului Timișoara, Biroul Rutier, cărora le mulțumim pe această cale.
Dânșii au stat de vorbă cu copiii, le-au prezentat semnele de circulație pentru biciciliști și toate dotările necesare unei biciclete apoi, într-un scurt traseu prin împrejurimi, le-au prezentat copiilor pista de bicicletă precum și reguli de deplasare pe pistă și pe trotuar.
Leuțul Roby ne-a însoțit pe tot parcursul acestei aventuri, spre bucuria copiilor!

Salvăm planeta cu bicicleta

Activitatea #4
Leuțul Roby a venit însoțit de doi invitati : minunata profesoară de geografie, Eliza E. Făt, împreună cu prietenul ei polar, venit tocmai de la Polul Nord.
Cu o măiestrie aparte, Eliza i-a captat pe copii încă de la inceput, spunandu-le povestea tristă a ursulețului a cărui căsuță este pe cale să se topească.
Copiii au fost foarte curioși să înțeleagă cauzele acestui fenomen dar si dornici să dea soluții pentru ca planeta să fie salvată: să păstreze apele curate, să strângă gunoiul când merg la picnic și să folosească bicicleta ori de câte ori au ocazia.
Copiii au fost bucuroși să îl ajute astfel pe ursuleț.
Fram a plecat bucuros si încurajat că și-a facut o mulțime de prieteni buni la Școala Primară Primii Pași, datorită cărora va începe și el să meargă cu bicicleta, salvând astfel întreaga planetă.

Fiecare copil – o bicicletă

Activitatea #4
În această activitate s-a dorit încurajarea schimbului de biciclete între copii/achiziționarea de biciclete prin realizarea unui scurt chestionar online, pe care l-am apicat tuturor părinților.

Cu cât mai mult biciclesc, cu-atât mai multe puncte primesc

Activitatea #5
După ce ne-am asigurat că toți copilașii au o bicicletă, am dat startul la mers pe bicicletă: copii, părinți și chiar bunici!
Am avut două runde de premiere, la două săptamani distanță, în care copilașii care au venit la gradi/școală cu bicicleta sau trotineta, au primit 10 puncte. Dacă și părintele însoțea copilul cu bicicleta sau trotineta, se mai primeau 10 puncte.
Din dorința de a intra toți copiii în cursa pentru premii, inclusiv cei care locuiau departe de grădiniță, le-am dat posibilitatea de a folosi zilnic bicicleta, în zona în care locuiesc si să trimită poze din „plimbare”.
Așa că, în luna mai, intrările de la grădi/școală au fost pline de biciclete și trotinete, atât ale copiilor cât și ale adulților dar și grupurile de whatapp cu părinții s-au umplut de poze din plimbarea zilnică a copiilor!

Marcăm ziua mondială a bicicletei, excursie cu pizza

Activitatea #6
Am facut o minunată activitate care a constat în pregătirea unei excursii pe biciclete cu copiii de la grupa mare, educatoarea și câtiva adulți voluntari care ne-au sprijinit în această acțiune.

Dacă e vineri, ne pregătim cu bicicleta să pornim, la școala de vară ne veselim

Activitatea #7
În această activitate ne-am propus ca în cadrul școlii de vară, ziua de vineri să o destinăm activităților ”pe roti”.
Copiii au venit în 3 zile de vineri din luna iulie cu rolele, iar într-o zi de vineri, echipați corespunzător, au pornit de la Scoala Primii Primii Pasi, într-o mică excursie, spre Parcul Pădurice.

Finalizarea proiectului

La finalul proiectului „Îmi salvez planeta, merg cu bicicleta”: „tolba” noastră este plină cu momente prețioase, prietenii, părinți implicați, copii si chiar bunici pe bicicletă, obiceiuri bune, reguli de circulație învățate, picnic, bucurie, educatoare și colegi în parc cu bicicleta si multe alte amintiri.

Aventura continuă!